Ter ere van het 200-jarig bestaan van de Gemeente Uithoorn, heb ik het kinderboek “Een lange nacht in het Rechthuis’ geschreven en geïllustreerd. Het feestjaar begon op 1 oktober 2019 en tijdens de feestelijke opening werd het boek gepresenteerd.

Het Rechthuis in Uithoorn heeft een heel bijzondere geschiedenis. Het gebouw heeft veel verschillende functies gehad; rechthuis, herberg, kazerne, noodziekenhuis, gemeentehuis, hotel…

Jannes heeft een prijsvraag gewonnen over de geschiedenis van 200 jaar gemeente Uithoorn en de prijs is een nachtje logeren in het Rechthuis. Hij mag iemand meenemen en kiest zijn kleine zusje Rosie. Na het in slaap vallen gebeurt er iets vreemds… de kinderen worden wakker ergens rond het jaar 1000 op de plek waar het Rechthuis stond. Jannes heeft al snel door dat het iets met de prijsvraag te maken heeft.

En zo begint een avontuur waarbij de geschiedenis van Uithoorn en De Kwakel tot leven komt. Ze komen bij de turfstekers, op een fort, op de kermis in De Kwakel, bij het station van Uithoorn en in de eerste fabriek. Ze zien de verschillende kerken, twee openluchtzwembaden, burgemeester Koot en de nieuwbouw vanaf de jaren zestig. En ze zijn ook nog bij de grote brand in 1781 en bij de grote brand bij de Cindu in 1992.

Jannes legt zijn zusje regelmatig simpel uit wat er in de geschiedenis aan de hand was.

Ze ontmoeten ook al vrij vroeg in het verhaal een rode vos. Deze vos heeft een kleine afbeelding van een hoorn op zijn vacht. De vos en de hoorn blijken iets te maken te hebben met het tijdreizen. Ook reizen ze op een gegeven moment niet meer alleen…

Het boek is te koop bij de Bruna in Uithoorn (Amstelplein) of bij mij te bestellen.